Waarom je ego belangrijk is

Waarom je ego belangrijk is

Ken je dat stemmetje dat zegt: ‘Zou je dat wel doen?’ of misschien wel ‘Laat ik verstandig zijn, laat ik het maar niet doen.’ Dat is het stemmetje van je ego. We leren wel eens dat het ego slecht is omdat het zelfzuchtig is. Daarom moeten we het klein houden. Maar dat werkt niet goed, het tegendeel is waar. Je ego heb je nodig en geeft je kracht om op je eigen plek te gaan staan.  Deelnemers van mijn workshops ervaren dat. Hoe zit dat? Wat belangrijk is te weten over hoe je jouw ego inzet om te gaan doen wat je ECHT wilt.

Weet wie de leiding heeft

Dat stemmetje van je ego heeft het meestal voor het zeggen. Het wil dat we veilig zijn en zorgt ook voor concrete acties, we hebben het nodig om vooruit te komen. Het andere stemmetje, van onze ziel, is zo zacht dat we het soms helemaal niet horen: ‘Er moet toch meer mogelijk zijn’, ‘ik wil het eigenlijk zo graag’. Het is een diep verlangen dat groeien wil. Als je het woordje ‘eigenlijk’ weghaalt dan weet je wat er speelt. Je ego heeft de leiding en je ziel komt niet aan bod.

Ken je diepste verlangen

Belangrijk is dus om meer naar het zachte stemmetje te luisteren dat eigenlijk al weet wat je wilt. Dat stemmetje zegt: ‘Toe maar, doe maar!’ Je hebt het vaak in je jeugd al diep weggestopt omdat je ervaren hebt dat het er niet mocht zijn. Je werd soms gestraft terwijl je gewoon aan het onderzoeken was. In je onbewuste is blijven hangen dat je dat niet meer mag doen. Daarom herken je het stemmetje vaak niet meer. Het stemmetje van je diepste verlangen gaat over waarden zoals:  vrijheid, erkenning, gezien worden, groei, liefde, verbinding. Veel minder praktisch dan waar je ego over gaat, maar gevoelsmatig te belangrijk om niet naar te luisteren.

Stem af

De meest optimale samenwerking tussen je ego en je ziel is als ze op elkaar afgestemd zijn en hetzelfde doel hebben. Je kunt je voorstellen dat je jouw diepste verlangen als doel kunt stellen waar ze beiden aan kunnen werken. Het ego geeft dan ruimte voor dat verlangen en zorgt dan voor de veiligheid daarbij zonder dat het in de weg staat om stappen te maken. Een groot ego dat is afgestemd zorgt dat je krachtig bent in het doen wat je ECHT diep van binnen wilt!

Er zijn meerdere afstemmingsoefeningen die ik in persoonlijke trajecten en weekenden gebruik en het effect verbaast me altijd weer. In de gratis online masterclass ‘Zes stappen naar doen wat je ECHT wilt gaan we in hoe je jouw diepste verlangen krachtig in de wereld kunt zetten. Doe mee en je ontvangt een praktische afstemmingsoefening om elke dag te doen.

Meer info en aanmelden..

 

 


Add comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.