Blijf in jezelf geloven

Blijf in jezelf geloven – acht tips

Wat er ook gebeurt, blijf in jezelf geloven. Geloof in jezelf is een voorwaarde om voluit en krachtig te kunnen leven. Ik was nog niet zo lang geleden heel onzeker over mezelf, en dat was niet echt handig voor mijn carrière.
Acht tips om meer in jezelf te geloven, met een knipoog naar Wubbo Ockels.Niet geloven in jezelf is verspilling van energie. Geloof en vertrouwen is de basis om iets neer te zetten. Als je niet in jezelf gelooft of jezelf niet vertrouwt kun je heel hard je best doen maar er zal weinig veranderen. Daarom deze tips om zekerder te worden en meer in jezelf te geloven.

Geloof in jezelf en in wie je bent. Weet dat er iets in je is dat groter is dan elk obstakel.

Mijn acht tips om meer in jezelf te geloven

 1. Bouw aan vertrouwen in jezelf. Als je onzeker bent omdat je misschien jezelf al niet eens vertrouwt, beschouw de afspraken met jezelf eens minimaal net zo belangrijk als de afspraken met een ander. En houd je daar dus aan.  Zonder geloof en vertrouwen in jezelf kun je geen commitment maken of volledig ergens volledig voor kunnen gaan (b.v. een huwelijk met iemand aangaan, of volledig leven).
 2. Stop negatief denken over jezelf. Als je merkt dat je jezelf schaamt, kwalijk neemt of  vloekt over iets dat je gedaan hebt, bedenk dan dat je mens bent en zorg dat je jezelf ook een complimentje geeft. En mensen zijn niet perfect en hoeven dat ook helemaal niet te zijn. Je bent goed zoals je bent.
 3. Misschien ben je niet zo goed in het vertellen van je verhaal. Zodra je focust op ‘wat iemand ervan zal vinden’ komt het minder goed uit de verf. Sommige mensen zijn zo gevoelig dat ze de reactie van de ander voelen. Stel je er tevoren op in dat de ander jou bijzonder en waardevol vindt, maar dat misschien niet wil laten blijken. En focus op het bijzondere in jouw verhaal. Dan haal je het beste in jezelf naar boven.
 4. Stel je positief op naar anderen, geef anderen complimentjes. Zorg dat anderen geen last hebben van jouw negatieve gedachten. Het is maar een gedachte en die hoef je niet serieus te nemen. Laat je niet in met roddels. Mensen zullen je meer waarderen en jou ook belonen met complimentjes! Dat helpt je in jezelf geloven.
 5. Geloven in iets is altijd positief, of het nu helemaal waar is waar je in gelooft of niet. Het komt van binnenuit en maakt je daarom minder afhankelijk van anderen of van omstandigheden. Het is wetenschappelijk aangetoond dat gelovige mensen fitter en gezonder zijn, omdat ze meer rust ervaren. Begin dus met jezelf: blijf in jezelf geloven.
 6. Geloof en vertrouwen hangen samen. De crisis is ontstaan door gebrek aan vertrouwen in mensen, door controle en hebzucht, waardoor o.a. de geloofwaardigheid van banken verdween. Daarom zal de crisis pas echt afgelopen zijn als er weer vertrouwen is en systemen daarop worden aangepast. En vertrouwen in anderen begint dus bij vertrouwen in jezelf.
 7. Beschouw jezelf als belangrijk en ga op zoek naar je missie. Ieder mens heeft een levensmissie. Die maakt je enthousiast over wat je doet en dat straal je uit! Loop rechtop, je hoofd omhoog en maak oogcontact. Zorg voor een vriendelijke, open houding. Wees degene die je echt wilt zijn en je voelt je zelfvertrouwen groeien!
 8. Geloof in de mensheid. Het gaat niet goed met de aarde. Maar we kunnen er als mensheid wel iets aan doen. Daarin geloven maakt het makkelijker om in jezelf en in je eigen missie te geloven.

Tien geboden van Wubbo Ockels

Wubbo Ockels schreef zijn eigen tien geboden van het geloof in de Mensheid:

 • 1 De Mensheid is niet te scheiden (‘wij en zij’ bestaat niet)
 • 2 Doel van de Mensheid is om te overleven
 • 3 De Mensheid heeft de Aarde en de Natuur nodig
 • 4 Ons doel is om de Mensheid te ondersteunen en daarmee de Aarde en de Natuur
 • 5 We moeten iedereen die dat doel uitoefent respecteren
 • 6 Iedereen is met iedereen verbonden via de Mensheid
 • 7 Iedereen is verbonden met de Natuur en de Aarde
 • 8 We zijn allemaal Astronauten van Ruimteschip Aarde
 • 9 Degenen die anderen niet respecteren, respecteren de Mensheid niet
 • 10 Mensheid, Natuur en Aarde zijn onafscheidelijk!

Wil je ontdekken hoe je loskomt van wat je tegenhoud om te bereiken wat je echt wilt?

Lees mijn recente blog over hoe je ruimte maakt voor je droom