Goed en kwaad bestaan niet

Goed en kwaad bestaat niet: tips voor meer evenwicht

Blog met tips voor meer evenwicht

Vond je het ook zo heftig de afgelopen weken? Er is van alles aan de hand in de wereld, en dat brengt je soms uit evenwicht. We hebben de neiging om in goed en kwaad te denken, want zo simpel lijkt het aan de oppervlakte. Er lijkt een machtsstrijd aan de gang in de wereld, en ook bij velen persoonlijk. Maar als je dieper kijkt ligt het anders. Tips hoe je in een nieuw evenwicht bereikt en een inkijk wat er op dieper niveau gebeurt.

Hoezo geen goed en kwaad?

Goed en kwaad bestaat niet: het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het gaat om jouw reactie: weerstand tegen wat je denkt dat kwaad is en verlangen naar wat je denkt dat goed is. En vooral de weerstand houdt je af om te bereiken wat je ECHT wilt. Als jij je dat bewust bent kun je makkelijker in evenwicht blijven en rust en positiviteit uitstralen. Je claimt je eigen macht als mens en komt los van het idee van goed en kwaad en van goed- en afkeuring. Dat is precies waar het om gaat als je op jouw eigen plek wilt gaan staan.

Kijk er van een afstandje naar

Als je ontwikkelingen van een afstand bekijkt lijkt alle ophef wat minder belangrijk. Je kunt er misschien zelfs om glimlachen want wie of wat het ook doet. Het is ons eigen oordeel dat de onrust brengt. Tijd om ‘om te denken’. Wat zou dit op een dieper niveau betekenen? Hoe kijk jij hiertegen aan? Het is voor mij een uitnodiging om de oude wereld met oude systemen en machtsstructuren te verlaten. Schokkend wereldnieuws helpt ook om je wakker te schudden. Om zelf de macht en regie over ons eigen leven te nemen.

Kijk niet weg

Het is goed om te protesteren tegen onrecht, de rechtsstaat te verdedigen en zwakken te beschermen. Maar zie ook hoe de boosheid in de wereld een spiegel is. Ben je ergens bang voor? Durf de boosheid in jezelf te herkennen zodat je mild kunt gaan reageren. Wanneer heb jij anderen omlaag gehaald, bespottelijk of belachelijk gemaakt, je ten koste van anderen beter willen voelen? Daar moeten we nu eindelijk eens mee ophouden. Dan verdedigen we de menselijke waardigheid en herstellen we onze eigen macht.

Focus op jouw droom voor de wereld

De mens is ten diepste goed en goedwillend, dat is wetenschappelijk bewezen. We worden alleen gebombardeerd met tegenovergestelde informatie. Vraag je eens af: Waar verlang ik naar in de wereld? Welk thema is voor mij belangrijk in mijn ideale wereld? Vertrouwen, begrip, eerlijkheid, warmte, medemenselijkheid? Dit verlangen vertelt je ook iets over wat jouw levensmissie, jouw doel in het leven is. Dat is volgens mij de bedoeling, dat we van schokkende gebeurtenissen leren wat we zelf WEL willen en daar voor gaan staan.

Durf de uitzondering te zijn

Als er op je werk of vanuit een groep een beroep op je wordt gedaan, durf de uitzondering te zijn die niet klakkeloos de regels of de verwachtingen uitvoert, maar vanuit medemenselijkheid werkt. Hiervoor is het belangrijk om in de eerste plaats een vriendelijk en integer mens te zijn die niet afhankelijk is van goed- of afkeuring van anderen.

Maak in humor stappen

Ik stond al in mijn jeugd bekend om mijn eeuwige glimlach, wat voor ergs er ook passeerde. Zo werd ik bijvoorbeeld gepest zoals in mijn boek ‘Ogen open!’ te lezen is. De glimlach, het vertrouwen in mezelf en het idee dat er betere tijden zouden komen hielp me erdoor heen. En nu vanuit humor en positief denken stappen maken.

In mijn boek ‘Wie ben ik echt?’ voorspel ik al dat systemen gaan vastlopen, ook beschrijf ik vijf niveaus van bewust zijn. Hoe afhankelijk voel jij je van anderen, bijvoorbeeld van goed- en afkeuring van je partner of van je meerdere? Weet je wat je ECHT wilt en kun je jouw evenwicht bewaren?

Tijdens mijn introductiegesprekken en inspiratieworkshops licht ik toe hoe je meer loskomt van goed- en afkeuring. Dat helpt je om jouw eigen plek en persoonlijke bijdrage te vinden.


Comments (3)

 • Jacqueline van Tol

  Hai Ronald,
  dank je wel voor je heldere kijk op wat zich momenteel afspeelt in de wereld buiten ons én in onze binnenwereld. Uitgaan van het positieve – zonder je ogen te sluiten voor de andere kant van de medaille – is ook mijn instelling. Immers, hoe kunnen we van de dag genieten als er geen nacht is? Ooit kreeg ik een mooi gedicht van mijn eerste vriend:’Houd je gezicht naar de zon gericht, dan zullen de schaduwen achter je vallen.’
  Ik heb vertrouwen in de overwinning van het goede en het licht, want ik ga voor harmonie. Dat gevoel straalt ook vanuit de schilderijen die ik maak en raakt mensen in hun hart. En….bij veel dingen die gebeuren denk ik ‘Het moet zo zijn, het heeft een reden.’ Want, het leven dient vooruit geleefd te worden en achteraf begrepen. Ik wens je veel plezier en inspiratie op jouw mooie weg. Hartelijke, kleurrijke groet, Jacqueline van Tol

  feb 05, 2017
 • Sonja - the Write Partner

  Hallo Ronald,

  Een mooie blog, dank!

  Zelf probeer ik ook zo min mogelijk te oordelen. Dat is iedere dag weer een worsteling. Wel helpt een positieve mindset, precies zoals je zegt. Ook lees ik regelmatig in filosofieboeken (Montaigne is een heel toegankelijke). Dat helpt me om alles in perspectief te zien.

  In mijn werk/leven, als mens, als partner, kind, moeder, vriendin, als professioneel tekstschrijver en amateurdichter probeer ik respectvol te zijn en te leren, open te staan, zo objectief mogelijk te blijven maar ook mijn eigen koers te blijven varen.

  Ik wens jou veel succes met jouw eigen koers!

  Hartelijke groet,

  Sonja -the Write Partner

  feb 07, 2017
 • Astrid van Leemput

  Ronald,

  Dit is weer een heel mooie bijdrage van jou!
  waar o.a. ik weer wat aan heb en mee verder kan!…
  DANK je wel en alle go(e)ds op je pad,

  Astrid van Leemput

  feb 09, 2017

Add comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.