Wat jou klein houdt en groots maakt

Wat jou klein houdt en groots maakt

De mens is net als een olifant die aan een touw blijft staan. Al jong leren we dat bepaalde dingen niet mogen en kunnen en dat houden we vaak ons hele leven vol. Hoe is dat bij jou? Ontdek wat jou klein houdt en wat jou groots kan maken.

Je kent vast wel het verhaal van het olifantje dat aan een touw wordt gezet en als hij groot is braaf aan het touw blijft staan. We zijn net zo groots en krachtig als die olifant maar we laten ons continu ontmoedigen en klein houden. Hoe komt dat? Doordat onze maatschappij is ingericht op ontmoediging. Dit zijn dingen in onze maatschappij die ons klein houden:

  • Organisaties waarin we onpersoonlijk als een nummer behandeld worden en we geen invloed op het systeem hebben. Een voorbeeld zijn grote hiërarchische organisaties zoals banken.
  • Wedstrijden, b.v. ook op TV waarin het vooral gaat om het winnen waardoor we onbewust geen loser willen zijn.
  • Loterijen waarin we onbewust telkens weer ontmoedigd worden in een eventuele droom.
  • Nieuws en TV programma’s die ons eenzijdig laten zien hoe slecht en hebzuchtig de mens wel niet is.
  • Ervaringen die het idee geven dat geld en macht negatief zijn zodat je daar niets mee te maken wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan boetes die opgelegd worden.

Wat herken je hiervan? In mijn boek beschrijf ik waarom dit verandert. Een nieuw bewustzijn groeit en daar draag ik met mijn praktijk ‘Ogen open!’ graag aan bij. Wat kun je er zelf aan doen? Hier een paar tips.

Doe er niet aan mee

Doe niet mee met kleineren of pesten van anderen. Waarom zou je anderen zwart maken? Het houdt je zelf en de ander klein. Ook politici, ambtenaren, TV persoonlijkheden, het zijn gewone mensen net als jij. Wat zou er veranderen als we minder oordelen en elkaar groot maken?

Kijk naar jezelf

Het heeft geen zin om kwaad te worden. Boosheid keert zich tegen jezelf. Ontdek dat de wereld als een spiegel werkt: hoe harder je tegen iets vecht, hoe sneller het weer bij je terugkomt. Als je mild blijft, wordt men ook mild naar jou toe.

Herken je gevoel

Macht, schuldgevoel, angst: het speelt allemaal onbewust een rol. Het zijn gevoelens die we als kind hebben meegekregen maar die ons als volwassene kunnen belemmeren. Hoe werd jij op school behandeld als je een fout maakte? Werd je door je leeftijdsgenootjes uitgelachen of gepest? Het kan je blijven achtervolgen.
Zo lang je deze gevoelens weg blijft duwen, worden ze krachtiger. Hoe meer je deze gevoelens herkent en erkent, hoe makkelijker je ze weer kunt loslaten. Geef altijd duidelijk aan wanneer je je door instanties in jouw eigenwaarde voelt aangetast. Ik doe het regelmatig en het levert me soms zelfs een excuus-bloemetje op.

Spreek jezelf bemoedigend toe

Kijk wat minder TV en ga de ontmoediging te lijf door je onderbewuste toe te spreken met positieve affirmaties. Hier zijn veel verschillende manieren voor. Klanten ervaren bijvoorbeeld dat hun onzekerheid vermindert en dat ze meer ruimte ervaren als ze een tijdje de MIR-methode toepassen.

Ontdek hoe groots je bent

We zijn allemaal uniek, we hebben allemaal een eigen bijdrage aan deze wereld. De eerste stap is om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen gevoel! Ken je jouw diepste verlangen of wil je daar naar op zoek? En zo ja, wanneer ga je dat serieus nemen?

Als je onbewuste gevoelens opruimt, komt er ruimte voor jouw diepste verlangen.
Wil je ook van de ontmoediging af en meer opruimen? Kom dan naar een inspiratiebijeenkomst of naar een opruimdag.
Wordt het je duidelijk hoe het werkt? Reageer hieronder.