Heftige gebeurtenissen

Hoe put je kracht uit een heftige gebeurtenis?

Een heftige gebeurtenis kan je krachtiger maken en ineens jouw eigen plek doen vinden. Het doet er vooral toe hoe je reageert. Ik deel mijn ervaringen.

Niet lang geleden bezocht ik een workshop van Wim Hof, de iceman. Hij levert samen met onderzoekers van o.a.  het Radboud ziekenhuis bewijs dat iedereen zijn lichaam kan sturen tot in het auto immuun systeem en tot in het DNA. Fijn dat dit nu wetenschappelijk wordt aangetoond.

We benutten als mens een beperkt deel van onze capaciteiten.

Het werd mij tijdens zijn verhaal ineens helder hoe wij allemaal kracht kunnen putten uit een heftige gebeurtenis. Nadat zijn vrouw als gevolg van zware depressies zichzelf van het leven beroofde werd het zijn levensdoel om te bewijzen dat je zelf invloed op je lichaam en je emoties kunt uitoefenen. Dat gaf mij een bijzonder inzicht.

Ik ontdekte dat heel veel mensen iets doormaken waardoor ze hun levensdoel vinden. Mijn vader had last lichamelijk klachten en van somberheid en waardoor hij mij vaak niet zag staan. Daardoor is mijn levensdoel om mensen te leren daarvan los te komen en met vrijheid en passie te leven.

Meestal is wat we missen in de wereld wat we zelf moeten brengen.

De juiste vraag stellen

Elke situatie of gebeurtenis die je raakt heeft een potentiële boodschap in zich, die boodschap wordt duidelijker als je de vraag stelt:  Wie wil ik zijn in deze situatie?

De volgende vraag is: Wat wil hier gebeuren? Waartoe nodigt dit jou en de ander uit op een dieper niveau?
Het is niet alleen een les die je leert, maar vooral ook welke (diepere) verandering er wil komen. Stel deze vraag eens aan jezelf en misschien dat het antwoord later ineens ergens komt. Dat antwoord geeft rust en focus.

Een ‘probleem’ is een boodschap om naar te luisteren.*

Hoe kom je vanuit dat inzicht, de boodschap die je vindt ook tot een actie, een verandering?  Door te beseffen dat alleen jij het antwoord kunt geven op de gebeurtenis die je raakt. Wie het ziet is ver-antwoord-elijk om een antwoord te geven. Anderen zien en voelen net weer iets anders. Wat is de actie of verandering die jij vandaag bedenkt?