Vijf tips om bij jezelf te blijven

Vijf tips om bij jezelf te blijven

Op wie heb jij jouw hoop gevestigd?

De verkiezingen komen eraan. Lastig kiezen, want alle partijen willen een betere wereld. We worden gedwongen om zelf te bepalen: Wat voor wereld wil ik eigenlijk? Hoe ziet die er uit? En dan hoop je dat er iets van terecht komt. Heb jij je hoop op een partij of op iemand anders gevestigd? Waarom eigenlijk? Tips om je eigen innerlijke kracht meer te gebruiken en bij jezelf te blijven.

We hopen telkens opnieuw dat bepaalde politieke partijen winnen en dat er dan verandering volgt. Tegelijkertijd is de politiek een verouderd systeem waar beloftes telkens opnieuw niet kunnen worden waargemaakt. Verder hebben we geleerd om een hekel te hebben aan autoriteit en macht. Zie je hoe tegenstrijdig dat eigenlijk is? We willen vooral niet zelf onze kop boven het maaiveld uitsteken of trots zijn op iets wat we gedaan hebben. We doen tenslotte al gek genoeg. Maar dat houdt ons klein en belemmert ons om stappen te maken. en onze innerlijke kracht tot zijn recht te laten komen. Hoe kun je dit ombuigen en je innerlijke kracht ontdekken? Vier belangrijke stappen naar je innerlijke kracht.

1. Herken wat je zwak maakt

We leren dat we sterk moeten zijn en onbewust leren we dat we niet goed genoeg zijn omdat we niet altijd sterk zijn. Maar kwetsbaarheid en imperfectie hoort bij mensen. Het is zeker niet slecht en dus: Jij bent niet slecht. Toch durf je soms dingen niet vanuit een gevoel van tekort te schieten en uit schaamte. Dit gevoel herkennen en een goede plek geven is dus een eerste stap.
Een tweede stap is: Laten we onze kinderen leren een positief beeld te vormen: fouten maken mag, stoute kinderen bestaan gewoon niet. Je zwakheid durven laten zien getuigt van een grote kracht!

2. Erken dat macht positief is

Waar denk je aan als je aan macht denkt? We denken vaak meteen aan negatieve zaken als machtsmisbruik, manipulatie, dwang en andere negatieve aspecten. Daarom willen we zelf vaak geen macht hebben of erkennen. Maar eigenlijk is macht positief, je kunt het in elk geval positief gebruiken. Het bestaat juist uit het nemen van verantwoordelijkheid voor de gevolgen van wat je doet, en het op een positieve manier ontvangen van kritiek.

3. Ga terug naar je kern

We zitten als mensheid volop in de verandering. Er gebeurt meer dan we met ons oog kunnen zien. Veel mensen lijken op een vlinder, gesloten. We sluiten ons af en om ons kwetsbare innerlijk te beschermen, om niet afgewezen te worden. Intussen zoeken we naar onze kern en groeien we. We stellen vragen als ‘Waar ben ik mee bezig? Wat wil ik?’ We hebben allemaal een kern waar we niet zijn gekwetst, maar ontvankelijk en krachtig zijn. Een kern waar een krachtig verlangen leeft. Die kern terugvinden is misschien wel de mooiste zoektocht van ons leven.

4. Richt je op een doel

Als je jouw doel, jouw krachtige verlangen hebt gevonden (dat is dieper hoop of een wens), ga hier dan volledig voor. Misschien heb je een idee wat er nodig is in de wereld? Dit hoeft niet jouw levensmissie te zijn, maar belangrijk is dat je een doel hebt en voluit leeft en geniet.

Er is passie, moed, vertrouwen en eerlijkheid nodig om de wereld te laten zien wat jouw verlangen is, wie je bent vanuit je kern. Anderen voelen de passie en gaan zien dat je kracht en focus hebt en zullen er enthousiast van worden.

5. Werk samen met anderen

Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, je hebt altijd een keuze hoe je erin wilt staan. Joseph Oubelkas vertelt een indrukwekkend verhaal over zijn onterechte gevangenschap. De brieven die hij van zijn moeder kreeg (waar hij een boek mee vulde) hielpen hem om te focussen en om niet bij de pakken neer te gaan zitten en een gevoelloos mens te worden zoals veel andere gevangenen. Hoogleraar Paul de Blot vertelt over zijn kampverleden. Juist de menselijke verbinding met medegevangenen gaf hem kracht om erdoorheen te komen. Dit is dus een belangrijke kracht om te gebruiken!

Hoe blijf je positief leven vanuit passie?

Ben je het negatieve gedoe zat en wil je positief blijven? Tijdens de online masterclass ‘Vijf stappen naar meer positiviteit en passie’ maak je kennis met mijn levenslessen en de belangrijke stappen. Hoe je je verlangen ontdekt, wat ons vaak tegenhoudt om het te leven en hoe je dat op kunt lossen.


Add comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.