Ben je wel los van jouw ouders?

Ben je wel los van jouw ouders?

Ik was onlangs op het station getuige van een gebeurtenis die diepe indruk op me maakte. Het liet me een voorbeeld zien van hoe we ook door onze ouders geprogrammeerd worden. Een moeder was sprak nogal boos en luid tegen een meisje van een jaar of vijf, haar kind:  ‘En jij denkt dat dat zomaar kan? Dat kost wel 40 euro!’ Als je een beetje gevoelig bent, wat een jong kind zeker is, dan komt zoiets heel diep binnen door de toon en de heftigheid. Kun jij je voorstellen dat deze emotie diep in de cellen van het kind bewaard zal blijven en dat dat later tot problemen kan leiden met geld? Want dat is wel de manier waarop het werkt. In deze blog tips om met deze programmering om te gaan en zelfs om hem ongedaan te maken.

Het overkwam me zelf als gevoelig jongetje. Mijn vader had een aantal keren op voelbaar aangegeven’ dat kunnen we niet betalen’ en ik bleek dat onbewust goed onthouden te hebben. Mijn onbewuste conclusie was dat ik niet mag hebben of mag doen wat ik wil, en dat ik altijd toestemming van mijn vader nodig heb. Dat werkt natuurlijk niet als je volwassen bent en op zoek naar je eigen plek. Toen ik me uiteindelijk bewust werd van de gevolgen kon ik het loslaten. Welke onbewuste ballast heb jij nog los te laten?

Wees een liefdevolle moeder voor jezelf

Een liefdevolle moeder leert je dat je goed bent zoals je bent en geeft je vertrouwen in jezelf, in de ander en in het leven.
Ze geeft het gevoel: Het komt wel weer goed want mama is er. De tip is om in moeilijke tijden bewust voor te stellen dat je niet meer zoekt naar dat gevoel buiten jezelf, maar om dat vertrouwen aan jezelf te geven: het komt goed, want ik kan mezelf de veiligheid geven. Veiligheid vanuit het idee dat ik de moeite waard ben en erop vertrouwen dat iedereen dat op de eigen manier ook is. Vanuit dat vertrouwen kunnen conflicten oplossen.

Wees een liefdevolle vader voor jezelf

Een liefdevolle vader geeft ons een schouderklopje als teken van vertrouwen. hij geeft ons een een zetje.  Hij leert ons de wereld in te gaan en verantwoordelijkheid te nemen voor onszelf, onze naasten en de aarde: Ik durf te zeggen wat ik belangrijk vind. Ik durf een stap te zetten.  Als je moeite hebt om stappen te zetten: kijk dan eens naar hoe je tegenover je vader staat. Het helpt om liefdevol aan hem te denken.

Praat tegen jezelf en je onderbewustzijn

Mensen vinden het soms een gek idee, tegen jezelf praten is ook alsof je gek bent, maar het werkt. Affirmaties of opdrachten naar je lichaam of hoger bewustzijn. In mijn praktijk pas ik het vaak toe met behulp van de MIR-Methode, en vooral diegenen die een beetje gevoelig zijn merken direct dat het werkt. Jezelf gerust stellen zoals je moeder (bijvoorbeeld ‘ik ben veilig’), of bemoedigend zoals een vader (‘je kunt  het!) maar vooral ook het loskomen van wat je hebt meegekregen van je ouders en je sociale omgeving en wat jou belemmert om jouw eigen pad te gaan (bijvoorbeeld ‘moeder loskoppelen’).

Kom in de ‘ontvang’ modus

Als je alleen maar blijft zenden wat je zo graag wilt in je leven en je bereikt het niet: zorg dat je kunt ontvangen. Misschien is er bewust of onbewust nog een overtuiging of een programmering dat jij het niet waard bent? Dat er van alles te weinig is? Als je dat los kunt laten dan kun je nieuwe dingen ontdekken en doen. Het loslaten kun je leren, in al mijn workshops komen meerder technieken voorbij om dit te doen.

Heb je zelf kinderen? Dan is het belangrijk om voor hen de weg te banen. Kom naar de inspiratie avond ‘ruimte voor jezelf en voor je kind’

Of anders kijk in de agenda voor bijvoorbeeld de gratis online masterclass: zes stappen naar doen wat je ECHT wilt


Add comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.