Twee misverstanden over je missie

Twee misverstanden over je missie

Wat is mijn missie? Waar moet ik aan denken? Vroeg een deelnemer van het programma ‘Leef je missie voluit in zes maanden’. Het is een vraag die we liefst meteen beantwoord hebben. Maar het is vaak niet wat we in eerste instantie verwachten. Twee belangrijke misverstanden en wat het wel is.

Missie? Het wordt ook wel je gave, je levensdoel genoemd. Het zit niet in de naam. Het is wat je te brengen hebt in de wereld, jouw unieke bijdrage. Als het jou om geld, roem of status te doen is, denk dan opnieuw. Dat is niet jouw missie, maar wat jouw verstand je wijs wil maken. Een mis-verstand. Jouw voordeel komt nooit op de eerste plaats (wel op de tweede of derde natuurlijk, je kunt zeker geld verdienen met je diepste verlangen als je een visie daarop ontwikkelt). En ook is het niet concreet. Al kun je er wel geld mee verdienen.

Wat is het dan wel?

Wat is jouw levensmissie en wat moet je je daarbij voorstellen? Een levensmissie draagt vooral bij aan een betere wereld. Je draagt het altijd bij je en het gaat over iets dat jij altijd gemist hebt in de wereld. Als het iets anders is dan een vuur, een passie die in je brandt, waar je vaak niet over raakt uitgesproken, iets wat je glans in de ogen geeft, houd het dan nog even open.

Hoe vind je die missie? Wat het beste werkt: kijk naar jouw diepste verlangen, naar wat je in je leven gemist hebt. Vaak mis je het in je jeugd, van je ouders, en later in je leven komt het gemis, vaak onbewust vaker terug. Om het te kunnen ontdekken zul je het gemis weer moeten voelen, zonder dat je alle pijn of vervelende dingen terug hoeft te halen. Want het gaat erom wat je er NU mee gaat doen.

Zodra je de leegte durft te voelen en luistert naar wat ECHT belangrijk is je leven, gebeurt er iets bijzonders.

Het diepe verlangen is niet concreet, het is een abstract woord van je ziel, zoals:  liefde ontvangen, gezien worden, gehoord worden, erkenning ontvangen. Dat diepste verlangen kan, als ik mezelf even als voorbeeld neem, erkenning zijn die ik miste bij mijn vader en later bij mijn leidinggevenden. Het is een thema dat telkens in je leven terugkomt. Mijn missie is dan om anderen erkenning te geven en zo te helpen hun eigen plek te vinden. Om die missie te kunnen leven zal ik uit de passieve rol moeten gaan en antwoord geven op mijn eigen verlangen. Simpelweg omdat iemand anders het niet voor me zal doen!

Het is dus vooral stoppen met wachten maar besluiten om zelf antwoord te geven. In mijn geval was dat mezelf de erkenning geven die ik gemist had, zodat ik het voor mezelf los kon laten en alles weer ging stromen. Pas na dat moment kon ik mijn missie gaan leven en die erkenning ook aan anderen gaan geven. En dat geeft een opluchting en ruimte… Er komen nieuwe mogelijkheden in beeld, we kunnen meer dan we denken.

Stel je eens voor

Als jij ook zo’n diep weggestopt verlangen hebt dat vraagt om eindelijk eens een keer gehoord te worden. Dan gaan we eerst oude ballast opruimen (oude overtuigingen en emoties opruimen die in de weg zitten). Dat doen we bijvoorbeeld met krachtige affirmatie methodes die in ons onderbewuste doorwerken) zodat we daarna verstand en gevoel in evenwicht kunnen brengen. We brainstormen over wat allemaal passie bij je opwekt, maar daarnaast focussen we op het gevoel wat jouw diepste verlangen is.

Er zijn meerdere wegen

Voor iedereen kan de manier om het te ontdekken verschillend zijn. Er zijn dus meerdere wegen en je bereikt het doel uiteindelijk altijd omdat het in jezelf zit. Er zijn geen foute keuzes, je keuzes bepalen alleen hoe lang je erover doet. Als je bijvoorbeeld heel veel dingen tegelijk leuk vindt dan is dat een goed teken, dan kun je daar prioriteiten in aanbrengen. Elke passie is een richtingaanwijzer en leidt altijd naar je verlangen en missie. En je hoeft nergens heen, je missie is gewoon: overal waar je bent. Als we eenmaal je diepste verlangen hebben gevonden, gaan we het natuurlijk ook concreet maken, een visie vormen hoe je het in de wereld kunt zetten en er ook geld mee verdienen. We gebruiken onder andere de zes stappen van de passiecirkel, zie de vorige blog.

Wil je meer weten over waarvoor je op aarde bent? Spreek een gratis kennismakingsgesprek af.
Als je het nog niet hebt: download het gratis e-book ‘vind je eigen plek’ hiernaast.