Hoe je onvrede verandert

Waar je onvrede vandaan komt en hoe je dat verandert

Wat mist er in je leven, waar komt de onvrede vandaan? Wat wil je ECHT diep van binnen? De antwoorden op deze vragen wijzen de weg naar jouw eigen plek op deze wereld.
Voluit leven in vrijheid, de tijd nemen om te doen wat je ECHT wilt heeft te maken met liefdevol en in verbondenheid leven. Het leven heeft een uniek plekje voor je gereserveerd. Als je te weinig voldoening vindt dan neem je die plek nog niet volledig in. Maar wat houdt dat dan in? In deze blog drie belangrijke principes.

Wat is vrede?

Waarom kunnen we de vrede in onszelf (vorige blog) niet toelaten, waarom laten we onze gevoeligheid en kwetsbaarheid niet toe? We zijn tenslotte allemaal een uniek mens met unieke mogelijkheden en geen robot. Het antwoord is eenvoudiger dan je denkt. Wat is het tegenovergestelde van vrede? We denken vaak dat het oorlog en haat is. Maar niets is minder waar. Het is niet haat, het is angst. Angst voor tekorten, voor afwijzing en eenzaamheid etc. Want zeg nou zelf: is het geen schrikbeeld om je baan te verliezen en van een uitkering te moeten leven? Om niet nuttig te zijn voor de maatschappij?

Dat is de reden dat we een stukje van onszelf niet durven te laten zien en niet volledig onze plek innemen.  Ik merkte het aan mezelf toen ik eenmaal besloten had om mijn carriere los te laten. Wat gaf dat een ontspanning! Er was er nu geen functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek meer. En dat terwijl ik eerder besloten had dat ik de veiligheid van een betrekking nodig had.

Waar komt angst vandaan?

Ik noem wat voorbeelden. Angsten van je moeder kun je al voelen in de baarmoeder, je neemt ze over of je het wilt of niet en als je niet oppast blijven ze je hele leven bepalen. Of belemmeringen die je weerhouden om verder te kijken zoals: ik ben het niet waard, dat kan ik niet, ik moet toch geld verdienen, het leven is zwaar. Zou het niet fijn zijn om die oude dingen los te laten en de mogelijkheden van de nieuwe wereld te ontdekken?

Waarom lukt het niet?

Omdat we bang zijn voor angst herkennen of erkennen we het vaak niet. Ik? Angst? We willen het in elk geval niet voelen en leven vaak in een overlevingsstand, een reactieve modus. Eigenlijk zijn we bang voor angst ;-).  En zoals ik merk tijdens mijn workshops en weekenden, we zijn ook vaak bang om op onze eigen plek te gaan staan. We hebben de neiging om ons terug te trekken. Omdat dat verantwoordelijkheid vraagt, omdat we ons hoofd boven het maaiveld zouden kunnen gaan uitsteken.  Dat hangt weer samen met de angst om alleen te zijn, buitengesloten te worden.

Wat is er nodig?

Een eerlijke kijk op jezelf, de wil om verder te kijken en los te laten is nodig.  Het is kunst om van de reactieve modus in de receptieve modus te komen: je ontdekt dat je kunt ontvangen en afstemmen en komt thuis op jouw eigen plek .

Wat levert het op?

Zonder angst je eigen plek innemen levert veel op:

  • Het geeft vrijheid, liefde en verbinding
  • Er ontstaat rust en voldoening, en contact met je intuïtie.
  • Je (her) ontdekt je creativiteit
  • Het houdt het lichaam lang jong en gezond!
  • De overvloed volgt vanzelf omdat je aantrekt wat je uitzendt

Hoe maak ik een stap?

Stel jezelf deze vragen: “Wat probeert er nu te gebeuren? Wat wil ik dat er gebeurt? Waar ben ik bang voor? En hoe kan ik in beweging komen?” Als jij je deze vier vragen stelt, zullen de antwoorden komen en kun je stapje voor stapje verder komen.

Er zijn nog plekken vrij in het transformatieweekend van 24 en 25 juni: ‘Naar je eigen plek’. Daarin gaan we vooral ook belemmeringen en angsten opruimen en we gaan op onderzoek zodat we onze eigen plek kunnen vinden en innemen. Durf jij het aan om een stap te maken?


Add comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.