Ruimte voor je dromen

Hoe maak je weer ruimte voor je dromen?

Ik was vroeger allergisch voor de verhalen van ‘succesvolle’ mensen omdat het dan meestal gaat over carrière maken. Maar succesvol zijn gaat eigenlijk over het levend houden van je dromen en stappen zetten om ze te realiseren. Vaak hebben we het gevoel van avontuur dat we als kind hadden verloren. Ons diepste verlangen hebben we diep weggestopt, omdat we geleerd hebben dat het niet mogelijk is. En dat is zonde! Hoe maak je daar weer ruimte voor? Vier bevindingen die ik op mijn zoektocht tegenkwam.

1. Je mindset is maar een klein deel

Succesvolle mensen, die hun dromen verwezenlijken, zeggen niet: ‘Ik wil dat wel, maar ik weet niet hoe het moet’ of: ‘ dat heb ik nu eenmaal niet’. Ze kijken hoe ze het kunnen leren, kunnen worden. Weten dat ze kunnen groeien. In mijn boek ‘Wie ben ik echt?’ noem ik o.a. de positieve mindset van succesvolle dromers. Iedereen heeft het in zich om zijn eigen droom te verwezenlijken. Maar de ‘mindset’ is daarvan maar een klein deel. Het gaat er niet alleen om je gedachten te veranderen door positief te denken.

2 De oorzaak zit in je onbewuste

Het gaat er niet alleen om je gedachten te veranderen door positief te denken.  Oude  belemmerende, soms onbewuste gedachten als ‘ik kan dat niet’ of ‘ik ben het niet waard’ blijven terugkomen. Ze zijn vaak veroorzaakt door een emotionele gebeurtenis die in je onbewuste is blijven hangen. Bijvoorbeeld dat je geslagen werd of straf kreeg omdat je met de beste bedoelingen iets deed. De pijn wil je niet meer meemaken en houdt de onbewust belemmerende overtuiging op zijn plaats. Heling van die gebeurtenis, die je meestal niet meer herinnert, is werken aan de oorzaak.

3. Je hoeft er niet opnieuw doorheen

Wat ik vaak hoor is: ik kan het gevoel dat ik als kind had, dat ik de hele wereld aankon, niet terugvinden. Ik weet niet precies wat er is gebeurd waardoor het is verdwenen. Het goede nieuws is: je kunt het zonder therapie terugvinden. Je hoeft niet te graven in het verleden om de emoties los te laten en ruimte te maken voor je dromen.

4. Regelmatig opruimen leidt tot groeispurt

Als ik weer een keer niet lekker in mijn vel zit of boos ergens over word, weet ik dat het weer tijd is om op te ruimen. Dan is er weer oud zeer naar de oppervlakte gekomen dat mag worden opgeruimd. En als ik dat doe ontstaat er weer ruimte voor nieuwe dingen en komt er soms ineens weer vaart in mijn leven.

Het is wel een kwestie van doorzetten. Het blijft soms terugkomen maar dan op een andere manier en in mindere mate.

Ander carrierepad

Hoe voorkom je als ouder dat je kind zijn dromen kwijtraakt? Opruimen wat jou heeft belemmerd om je dromen te volgen.
Het werkt door van ouder op kind, dus begin bij jezelf. Moeder Sandra van Yoram die gameverslaafd was, schreef mij: ‘Onder andere door jouw professionele en liefdevolle coaching heb ik mijn focus kunnen vinden, durf ik vanuit mijn hart te gaan leven en mijn spiritualiteit de ruimte te geven. Daarom ga ik nu een totaal ander carrièrepad volgen. En ik durf de stap te zetten!’
Je zult begrijpen dat ik heel blij voor haar ben! Ontdek in een gratis gesprek hoe ik je begeleid om jouw pad te vinden