Wat je met verwachting creëert…

Wat je met verwachting creëert…

‘Hoge verwachtingen zijn gevaarlijk’, hoor ik soms. Want als er iets mis gaat kun je teleurgesteld raken. Dus stel je jouw verwachting liever naar beneden bij. Maar waar ben je dan eigenljk bang voor?

Natuurlijk komen verwachtingen niet altijd uit. Maar het magische gevoel dat je als kind had, dat er wonderen kunnen gebeuren, laat je dat dan nog toe? Ik leg in vijf stappen uit hoe je dat doet en wat je ermee bereikt.

Het mag gewoon fout gaan

Zo ging het bij mij bij etentjes in restaurants altijd fout. Ik kreeg niet wat ik besteld had, het was aangebrand, of mijn menu was er niet als anderen wel kregen. En anderen hadden daar geen last van. Dus zei ik regelmatig:’bij mij gaat dit altijd fout’. En dat klopte. Maar daardoor bleef het ook steeds weer fout gaan. Dus tegenwoordig benadruk ik liever wat er goed gaat, en dat helpt. En wat is goed en wat is fout? Wat ik als fout bestempel is meestal juist een les om van te leren. Het mag gewoon fout gaan, maar blijf mild en positief ook naar jezelf. Wat een relaxte manier van leven! O, en dat van de restaurants heeft zich natuurlijk (ik denk daardoor) opgelost.

Ruim op wat er in de weg zit

We laten ons van de wijs brengen door vervelende gebeurtenissen, we worden b.v. super kritisch want:

  • Je kan niet het cadeau kopen dat je wilt;
  • Je hebt niet die fijne relatie;
  • Je hebt niet het werk dat je wilt;

En dat gevoel van gemis blijft zeuren. Maar negatieve gedachten en gevoelens hebben een negatieve invloed op je lichaam en geest, net als bij mij in het restaurant. Het is dus belangrijk om je focus te verleggen, en, zeker als dat niet lukt, de oorzaak op te ruimen. In plaats van het oude telkens opnieuw zwaarder te maken door te zeggen ‘zo is het nu eenmaal’ of ‘ik kan het niet’,  kun je hardop vragen: hoe kan ik ruimte maken voor verandering? Een krachtige manier is door onbewuste belemmeringen op te ruimen.  Dat geeft een gevoel van ruimte en vrijheid. Ik help je daar graag mee, het is mijn specialiteit.

Laat het pleasen maar zitten

We hebben geleerd om hard te werken en anderen te helpen en te pleasen zodat we aardig gevonden worden. Soms herhalen we het patroon onbewust in nieuwe situaties. Dan gaan we soms pleasen zonder dat we het in de gaten hebben. Als je ontdekt dat je dat doet, dan heb je al een stap gemaakt en kun je er bewust mee stoppen. Het is niet nodig. Je hoeft niet (meer) aan alle verwachtingen van anderen te voldoen, daar kun je los van komen. Zorg eerst goed voor jezelf. Als eerste zorgen jezelf maakt je geen slecht of asociaal mens, maar het geeft rust en voorkomt een burn-out.

Durf groots te denken

We vinden het niet goed om met je hoofd boven ’t maaiveld uit te steken. Ik ben maar een gewone mens, niet zo bijzonder zeggen we dan. Maar gewone mensen kunnen grootse dingen doen, ook in hun eigen omgeving. Alleen al als we glimlachen naar anderen geven we de ander een gevoel van veiligheid. Is dat niet heel belangrijk in deze wereld? En als je dan ook nog vanuit jouw diepste verlangen leeft, ga je sprankelen en geef je een aanstekelijk voorbeeld aan anderen. Zo bouw je mee aan een betere wereld.

Sta open voor de magie van het leven

Kijk naar het voorbeeld van kleine kinderen. Zij zijn blij en dankbaar en staan open voor magie en wonderen. Sinterklaas bestaat en geeft cadeautjes. Het universum ook. Het universum geeft ons alles in overvloed en zorgt voor bijzondere toevalligheden. Maar wat ons meestal tegenhoudt is dat we niet kunnen ontvangen. De sleutel om te ontvangen is dankbaarheid. Hoe dankbaar ben je met het leven dat je nu leidt? Als je daar al niet dankbaar mee bent zul je ook weinig verandering ervaren. Ik heb gemerkt dat het zo werkt. Zou je zelf een cadeautje geven aan iemand die er nooit blij mee is? Eh ja, ik ben nogal kieskeurig dus men vond het ook van mij 😉

Weet je al wat het is waar je naar verlangt? Meer weten hoe het werkt? Onderzoek hier wat jouw grootste uitdaging is en maak kans op een gratis inspiratiegesprek.

 


Add comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.