Hoe verwachting je verder helpt

Vol verwachting… hoe verwachting je verder helpt

Vol verwachting klopt ons hart’. Schoentje klaarzetten. Het hoort bij sinterklaas. Herken je dat gevoel zelf nog? Het is dat gevoel dat er wonderen mogelijk zijn en dat je wordt gesteund als je iets echt heel graag wilt. Waarom is dit zo belangrijk als je je eigen plek wilt innemen? Ik leg het uit en geef vier tips.verwachting

Het gevoel van verwachting is ook het idee dat de wereld voor je openligt en alles mogelijk is. Als volwassenen zijn we dat vaak verloren. We denken dan realistisch, maar volgens mij ook iets te realistisch. Als kind hoorde ik mijn ouders vaak zeggen: dat is nu eenmaal zo. Tegenwoordig weet ik dat het mijn les was om daarvan los te komen en te bewijzen dat juist deze uitspraak ons weerhoudt om voluit onze missie te leven.

‘ Iedereen wist dat het niet kon, totdat er iemand kwam die dat niet wist. ‘

 

Investeer tijd in jezelf

Neem eens de tijd om te bedenken of jouw idee over wie je bent en wat je wilt wel helder is. Je hebt vaak onbewust aannames gemaakt zoals: ik moet hard werken voor mijn geld. Ik kan toch geen geld verdienen met wat ik leuk vind? Mijn partner ziet me aankomen, etc. etc.

Heel het verleden

Hoe vaak denk je over iets: zo is het nu eenmaal. De tijd zijn veranderd. Het is makkelijker om oude overtuigingen en oude pijnen los te laten en dingen in je leven te veranderen. In plaats van het oude telkens opnieuw zwaarder te maken door te zeggen ‘zo is het nu eenmaal’ of ‘ik kan het niet’,  kun je focussen op heling door hardop te vragen: hoe kan ik ruimte maken voor verandering?

Oefen

Oefen in het kijken als een kind. Zonder oordeel of label, Gebruik je verbeeldingsvermogen. Neem een ruimte die niet zo bekend en vertrouwd voor je is, liefst met mensen. Doe je ogen dicht, stel je eerst voor dat je op een andere planeet bent geland en vol verwondering op onderzoek gaat. Kijk dan eens om je heen. Of stel je voor dat je een baby bent die de wereld vol verwondering bekijkt. Wat zie je dan? Waar gaan je ogen naartoe? Maak een wandeling en onderzoek je omgeving op bijzondere details, maak daar een foto van. Er is meer te zien dan je denkt!

Ontdek de ‘verwonder’ zone

Buiten je comfort zone ligt de learning zone, daarbuiten, waar je de houvast en controle loslaat, ligt de ‘verwonder’ zone (in het filmpje magic zone genoemd). Ga gerust dingen doen die buiten je comfort zone liggen. Waarom zou je zeker moeten weten dat iets niet kan? Ervaar hoe het is om geen mening te hoeven hebben, om nergens iets van te hoeven weten. Probeer je voor te stellen dat je leven een grote onderzoekstocht is waar je leert en elke dag een nieuwe ontdekking doet over het leven. Stel vragen over hoe de wereld in elkaar steekt. Sta vol verwachting open voor nieuwe antwoorden.

Dat bijzondere gevoel van verwachting en verwondering terugkrijgen is het grootste cadeau dat je kunt krijgen!! Als je eenmaal een stap hebt gezet.. wil je niet meer terug. Het filmpje maakt duidelijk dat het bijzonder is.
Verwachting hoort bij stap 2’vul in’  uit mijn passiecirkel. Tijdens mijn inspiratiegesprek vertel ik er graag meer over.