Blijvend vakantiegevoel?

Vrijuit leven: tips voor een blijvend vakantiegevoel

Heb je dat ook in de vakantie: geen zorgen over de tijd, lekker ontspannen en flexibel de dingen laten gebeuren? En zijn er straks weer zoveel dingen die ‘moeten’? Zes tips om het vakantiegevoel van ‘vrijuit leven’ te behouden.

Deze vakantie hebben we gekampeerd tussen veel Nederlanders. Voor mij is vooral het spontane en leuke contact met andere vakantiegangers blijven hangen. Mensen waar je ook een beetje diepgang mee kunt hebben. We hebben zelfs met een aantal buren samen een BBQ gedaan omdat het zo goed klikte. En wat is er bij jou blijven hangen? Dat zegt ook iets over wat jij belangrijk vindt en wat jou energie geeft. Deze tips helpen je om  dat vakantiegevoel van vrijuit leven, te kunnen blijven voelen (vasthouden is niet het goede woord).

1. Let it flow together

Vakantie is wel dingen voor jezelf kunnen doen, maar samen genieten. Spontaan contact maken met onbekenden, alleen omdat het leuk is. Ontspannen met alles omgaan, jezelf niet al te serieus nemen. Meegaan met wat de ander wil of als dat echt niet past niet meegaan, maar er geen punt van maken. Het is vakantie, go with the flow/chill/relax! Misschien moet je dat tegen jezelf blijven zeggen?

2. Keep it simple

Op de camping heb je maar beperkte middelen. Soms ook geen amusementsprogramma voor de kinderen. Vorig jaar vertelde de buurvrouw dat haar kinderen heel passief waren op een camping waar een uitgebreid activiteitenprogramma was, en op een andere camping, waar helemaal niets was, zelfs geen speeltoestel, kwamen ze tot leven en in actie.
Houd het dus simpel. Zorg dus bijvoorbeeld ook dat je niet teveel spullen om je heen hebt, dat geeft maar verwarring over wat je wilt doen.

3. Doen wat je echt wilt

Ont-moet, doe wat je leuk vindt en wat je echt wilt. ‘Moeten’ is sowieso niet het juiste woord. Want het lijkt alsof het van iemand anders moet. ‘Willen’ is een beter woord. Basisbehoeften, daar wil je in voorzien dus haal je b.v. brood. Maar moet ik dingen doen die ik eigenlijk niet wil? Nee. Moet ik werk doen dat ik niet leuk vind om geld te verdienen? Nee, ik kies zelf ervoor om geld te verdienen met iets dat ik niet leuk vind, omdat ik denk dat het niet anders kan. En jazeker, je kunt ook geld verdienen met dingen die je leuk vindt.

4. Mindful

Doe de dingen met focus en aandacht en neem dus de tijd ervoor. Het is niet nodig om je dag vol te proppen, druk zijn is een keuze (zie de vorige tip). We zijn vaak druk bezig met allerlei dingen die er niet toe doen. Omdat we het idee hebben dat het moet. Maar daardoor hebben we geen gerichte aandacht, vaak ook geen doel of iets wat ze ECHT belangrijk vinden. Rustige mensen zijn krachtiger en gelukkiger. Volgens mij heeft druk-druk afgedaan als statussymbool. Laat mij maar lekker in mijn tuintje scharrelen ;-).

5. Zoek de natuur op

Alhoewel we ook altijd steden bezoeken tijdens onze vakantie blijkt de natuur altijd een rustgevend effect te hebben. Het werkt ook als een oplader, je krijgt er nieuwe ideeen en nieuwe energie. Waarom zouden we dus tijdens werkweken onze pauze niet vaker besteden aan een wandelingetje in het park?

6. Speels en avontuurlijk

En natuurlijk gewoon veel spelen en creatief zijn in de vakantie. In de vakantie mogen we meer van onszelf dan normaal. We worden weer een beetje kind met de kinderen. En we focussen en verheugen ons op wat we allemaal willen doen in plaats van wat er niet goed gaat. Waarom gebruiken we onze creativiteit als volwassenen zo weinig en waarom verheugen we ons niet op het mooie dat er nog komt?

Heb jij nog dat speelse, creatieve en avontuurlijke in je van toen je kind was? Zing of schreeuw je nog wel eens spontaan?
Als dat gevoel voor jou moeilijk te bereiken of vast te houden is, overweeg dan eens om daar geestelijk meer ruimte te maken. Om belemmerende overtuigingen die in de loop van de tijd zijn ontstaan en je onbewust tegenhouden weer los te laten. Dat is de eerste stap naar het volledig je eigen plek innemen.
Informeer gerust naar de mogelijkheden.