Wat maakt je ECHT vrij?

Wat maakt je ECHT vrij? Belangrijke misverstanden

We zijn gelukkig al lang bevrijd van geweld en overheersing in ons land. Maar ben je eigenlijk wel echt vrij? Ervaar je de vrijheid dat je zelf kunt besluiten om te doen wat je ECHT wilt? Of zit er nog heel veel ‘moeten’? Deze blog noem ik vijf misverstanden over vrijheid en antwoorden die je helpen om je ECHT vrij te voelen.


We zijn toch al vrij?

We kunnen gelukkig in vrijheid kiezen wat we willen. Maar we hebben vooral de neiging om te luisteren naar onze gedachten en de stem in ons hoofd. Dat zijn vaak negatieve gedachten die ons en de ander klein houden en ons overheersen. Die ons onverdraagzaam en/of moedeloos maken. Die ons vertelt dat we van alles ‘moeten’. Die stem en die gedachten is niet wie we zijn. We zijn veel meer, veel grootser dan dat. Zolang we dat niet ervaren houden we onszelf klein en zijn we in feite niet vrij.

Het gaat toch om mijn eigen vrijheid?

Echte vrijheid gaat niet over doen wat je zelf wilt zonder rekening te houden met anderen. Het gaat om antwoord te geven aan jouw diepste verlangen, en dat heeft altijd met anderen te maken. Bij jouw diepste verlangen hoort ook verbondenheid met anderen en jouw vrijheid grenst aan die van die anderen.

Kiezen voor mezelf is asociaal?

Soms houden we juist teveel rekening met de ander, zijn we bang om een ander teleur te stellen. Het enige wat je kunt doen is denken voor jezelf en kiezen voor jezelf. Dan neem je de vrijheid om te doen wat jij echt wilt en wat jou kracht geeft. Loskomen van verkeerde verwachtingen van ouders of van je omgeving werkt bevrijdend en wordt uiteindelijk ook gewaardeerd door de mensen die echt van je houden.

Geld staat vrijheid in de weg?

Het eerste dat mensen vaak hoor zeggen: ik zou dat echt graag willen, maar ik heb geen geld. Dan laat je je gijzelen door het idee dat jij niet zelf jouw doelen bepaalt. Zeker, niet alles in het leven is maakbaar, maar geld is een hulpmiddel om iets te bereiken, het is geen doel op zich. Je hoeft niet te weten HOE je bij jouw doel gaat komen, jouw enige taak is om jouw doel te bepalen en daarop te focussen. Het leven gaat je dan helpen.
Want het leven is ervoor gemaakt dat iedereen zijn eigen plek vindt en doet wat zijn diepste verlangen is.

Er zit alleen bij onszelf nog zoveel in de weg. We hebben bagage meegekregen, zoals van onze ouders, die in deze tijd ons tegen kan houden om te doen wat nodig is. Ik heb er bijna 30 jaar over gedaan om daarvan los te komen en mijn eigen plek in te nemen, en weet nu hoe het veel sneller kan.

Wat is mijn diepste verlangen?

Als ik mezelf als voorbeeld neem: mijn diepste verlangen gaat over iets bij te dragen aan de wereld, om gezien en gehoord te worden en verbonden te zijn met mensen waar ik van houd. In mijn geval gaat het over het bevrijden uit beperkingen. Ik weet zeker dat jij ook een diep verlangen hebt. Laat ik het helder stellen:

Als je geboren wordt in een wereld waar je jouw plek niet kunt vinden, dan is dat omdat je geboren bent om te helpen een nieuwe te creƫren.

Ontdekken hoe je meer ruimte maakt voor jouw bijdrage?

Kom naar de inspiratieworkshop ‘dichter bij wat je ECHT wilt’